ÖKRÖS ATTILA hegedűművész

„Úgy vélem, hogy Ökrös Attila nemzedékének egyik vezető hegedűművésze, akinek csodálatos képességei vannak a hegedűjáték és a tanítás terén egyaránt. Arra számítok, hogy a hegedű világának egyik meghatározó, kiemelkedő alakja lesz.” Shlomo Mintz

Ökrös Attila 1990-ben született zenész családban, a Kossuth-díjas cimbalomművész, Ökrös Oszkár második gyermekeként.

A zeneiskola elvégzése után, 2001-ben sikeres felvételi vizsgát tett a Zeneakadémia “különleges tehetségek osztályába”, ahol Soós Natasa, majd később Szenthelyi Miklós tanítványa lett, akinél 2011-ben elvégezte a Bachelor képzést.

Ebben az időszakban több ízben is fellépett szólistaként a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, illetve Szenthelyi Miklóssal a Zeneakadémia Nagytermében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, illetve a Magyar Parlament Koronatermében.

Ezt követően a Collegium Musicum (2009, 2010), a Santander (2010) és a Ravello (2012) nemzetközi mesterkurzusokon és fesztiválokon, olyan művészekkel dolgozhatott és léphetett fel együtt kamarazenészként, mint Martha Argerich, Elisso Virsaladze, Dimitri Bashkirov, Pavel Popov, Natalie Gutman, vagy Alessandro Carbonare.

2014-ben kitüntetéssel diplomázott a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia mesterképzésén, ahol Igor és Valery Oistrakh, a világhírű David Oistrakh fia és unokája voltak a mesterei.

2015-ben és 2016-ban olyan nemzetközi zenei versenyeken kapott első díjat, mint a “Paris Grand Prize Virtuoso”, az “American Protege”, vagy az “eMuse” nemzetközi versenyek. Ezeknek a díjaknak köszönhetően lehetősége nyílt arra, hogy szólistaként olyan koncerttermekben lépjen fel, mint a Párizs Nemzeti Opera, vagy a Carnegie Hall.

2017 áprilisában meghívást kapott a világhírű Leonidas Kavakostól, hogy részt vegyen az Athénban megrendezett nemzetközi mesterkurzusán, ahol egyedüli magyarként képviselhette Magyarországot.


2018 júniusában ismét meghívást kapott szólistaként, ezúttal a Berlini Filharmóniába. Ezt a fellépési lehetőséget, a “Berlin Rising Stars Grand Prix” nemzetközi versenyen elért eredménye kapcsán kapta meg.

2018-ban, a Kelemen-Kokas házaspár meghívta őt a budapesti Fesztiválakadémiára és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre mint zsűritagot, tanárt és fellépő művészt, ahol olyan művészekkel szerepelt együtt a neve, mint Shlomo Mintz, Kelemen Barnabás, Viktor Danchenko, vagy Ute Hasenauer.

Tartott már mesterkurzusokat Mexikóban, a Viennna Konservatoriumban, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Jelenleg a budapesti Vienna Konservatorium tanára.